Leica Oskar Barnack Award 2007 til Julio Bittencourt

Hederlig omtale til vår egen Margaret M. de Lange og til spanske José Cendon. Den 26 år gamle fotografen Julio Bittencourt har vunnet ” Leica Oskar Barnack Award 2007” for en serie med portretter av beboere i et hus som er okkupert av husløse i sentrum av São Paulo, Brasil.
Den 26 år gamle fotografen Julio Bittencourt har vunnet ” Leica Oskar Barnack Award 2007” for en serie med portretter av beboere i et hus som er okkupert av husløse i sentrum av São Paulo, Brasil.

Hederlig omtale gis også i den tradisjonelle konkurransen som er en del av kultursatsingen til Leica Camera AG. I år gikk omtalene til vår egen Margaret M. de Lange for sitt langvarige prosjekt med fotografier av barndommen og ungdomstiden til hennes to døtre, og til den spanske fotografen José Cendon for sin reportasjeprosjekt fra et psykriatisk sykehus i Øst Afrika.

Prisen er blitt delt ut helt siden 1979 til minne om mannen bak Leica, Oskar Barnack (1879-1936). Konkurransen er sentrert rundt forholdet mellom mennesket og omgivelsene. Den første suksessen innenfor 35 mm kamera, det kompakte Leica lansert i 1925, satte en ny standard innenfor reportasjefotografering. Det var nå mulig å komme inn på fotoobjektene, og få fram den ekte energien i bildet. Kameraet ble et verktøy for mange fotografer som har hatt en stor innflytelse i fotojournalistikken.

Juryen er ledet av Agnès Sire og holdt i ” Fondation Henri Cartier-Bresson” i Paris, hvor hun er leder. Andre medlemmer av juryen er François Hébel (Rencontres d’Arles), Hans-Michael Koetzle (Leica World), Brigitte Schaller (Leica Fotografie International) og Gaëlle Gouinguené og Gero Furchheim (Leica Camera Group).

Julio Bittencourt’s portrettserie gir et ansikt til de hjemløse som lever i hus no. 911 i Prestes Maia Avenue i hjertet av São Paulo.
Huset ble okkupert av en organisasjon som hjelper hjemløse, de gir tak over hodet til 1200 mennesker. Bittencourt kommer tett innpå beboerne på en vennlig og ærlig måte. Med en stram og formell komposisjon blir beboerne portretert i de 364 vinduene i bygget.
I grensesnittet mellom det beskyttende interiøret og den uvennlige verden på utsiden viser beboerne hvor mye liv og sikkerhet de miserable veggene gir.
Den nye byregjeringen i São Paulo vil kvitte seg med det “sosiale problemet” og planlegger å fjerne bygningen.

“Julio Bittencourt’s photodocumentation makes use of the formal strictness of conceptional photography to create an impressive report. By putting the photos together as a series, he highlights the individuality and personal happiness of the subjects, showing a special relationship between ‘man and his environment’ in the spirit of the theme of the competition. In spite of the physical distance, the photographer creates a respectful closeness to his subjects, allowing them to choose how to present themselves. The work is a document of the strength of photography, which tells a complex story in a few pictures,” sier Gero Furchheim, some er ansvarlig for kulturprosjektene til Leica Camera.

Hederlig omtale
Sort-hvitt serien ‘Daughters‘ av den Norske fotografen Margaret M. de Lange avslører totalt forskjellige aspekter fra det tilsynelatende idylliske barndoms- og ungdomstiden til henns to døtre.
Agressivitet og angst mikset med øyeblikk preget av naturlighet og sikkerhet. Den intense følelsen av intimitet og det kjente – publisert i samtykke med de nå voksne døtrene – viser at fotografer kan noen ganger finne materie for spennende fotoprosjekter i deres umiddelbare nærhet.

José Cendon, en akademisk utdannet journalist som kommer fra Santiago de Compostela i Spania, har jobbet noen år for et fotografbyrå i Afrika. I hans første store frilansprosjekt forsøker han å fange galskapen i “levende” fotografier. Det er galskapen til pasientene fra psykriatiske sykehus i Rwanda, Burundi og Kongo, som symboliserer galskapen til området preget av borgerkrig.
Cendon leker med focus – skarpt og uskarpt, avstand og bruker dramatisk lys og intense farger. Den 32 år gamle fotografen har laget en imponerende serie som skiller seg ut fra den daglige strømmen av bilder og trekker oppmerksomheten vår til et tema som nesten har forsvunnet fra mediebildet.

Forarbeidet til neste års Leica Oskar Barnack konkurranse begynner etter Arles festivalen. Siste frist for innsending av bilder er 31. januar 2008.
Regler vil bli publisert på Leica Camera AG webside: www.leica-camera.de under ”Culture”. Vinnerbildet vil også bli presentert her samt datoene og stedene for utstillingen. I tillegg kommer bildene på en utstilling på standen til Leica Camera AG under åpningsuken til ”Rencontres d’Arles”-festivalen, så er det planlagt å stille ut bildene på Leica galleriet i Istanbul og i Solms.
Julio Bittencourt -
Julio Bittencourt
Margaret M. de Lange -
Margaret M. de Lange

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu