Kurs/workshopinfo
- Periode18.06.11 - 18.06.11
- StedNordic Light ICP, Kristiansund N
SNORKEL SAFARI FOR BARN
Hva ser vi under vann?
TID: 18. juni 2011, kl. 10.00, 12.00 og 14.00 (varighet ca 2 timer)
STED: Valan badeplass, Skorpa, Kristiansund
MÅLGRUPPE: Passer for svømmedyktige barn fra 10 år og oppover
PRIS: Kr. 350,- per person (voksen gratis)
Dette er en helt unik workshop beregnet for svømmedyktige barn fra 10 år og oppover. Lek og lær sammen med den ekstremt kunnskapsrike og inspirerende dykkeren Nils Aukan, fotografen som kjenner havbunnen i Kristiansunds-området like godt som sin egen bukselomme.
Valan en skjult perle og badeplass
Workshopen vil finne sted på Valan badeplass. Valan er en gruntvanns-lagune skjermet av holmer og skjær mot åpent hav på nordsiden av Skorpa, Kristiansund. Stedet har vært en badeplass for gomalendinger og kristiansundere i mange år, men er ennå lite kjent. Her er alltid stille vann uten bølger, enkelt og oversiktlig, tilgjengelig for alle. Vi inviterer til en Valan-safari som gir nærkontakt med livet i havet.
For å trives i vannet, og holde ut en times tid, bør man ha en enkel våtdrakt slik at man kan konsentrere seg om hva man ser, ikke bare om å holde varmen. På grunn av sandbunn og dybde mellom 1-2 meter blir vannet varmet fort opp av sola om sommeren, samtidig som biologien fort utvikler seg med mange arter småfisk, krepsdyr og alger. Temperaturen blir etter noen soldager fort rundt 18-20 grader. Tidevannet gjør at bølger skyller over det grunneste fra utsiden på flo sjø, og skaper en vannutveksling og svak strømning ut til østsiden.
Det beste biologiske området er like innenfor dette stedet, hvor hundrevis av eremittkreps og grønne, brune og oransje strandkrabber vrimler på bunnen. Små stimer av sei holder seg i de dypeste hullene på 2-2,5 meters dybde. Flere arter kutlinger, bergnebb, stingsild og tangstikling holder seg rundt flotte grønne pollpryd-alger. Små dvergulker ligger mellom tangdottene. Flyndre og ål ligger på sandbunnen. Om sommeren blir sikten redusert av oppvarming, solaktivitet og planktonvekst, men p.g.a. grunt vann ser man det meste fra overflaten når man glir sakte rundt med maske, snorkel og våtdrakt.
Når solen står på ser man vitterlig oksygenproduksjon i algene, det danner seg små bobler som etter hvert slipper taket og flyter til overflaten. Valan, med sitt lite og tilgjengelige område og med liten dybde, er det beste stedet å se et konsentrert biologisk mangfold.
Nils Aukan
Nils Aukan begynte med undervannsfotografering allerede i 1968, og har vunnet utallige priser for sine undervannsbilder. Interesseområdet er stort med naturbilder, biologi, marin-arkeologi og kreativ undervannsfotografering. Bildene er vist i diverse publikasjoner og bøker både nasjonalt og internasjonalt. Nils er en erfaren og inspirerende fotograf, i tillegg til å være en dyktig pedagog. Han har siden Nordic Light startet i 2006 bidratt med sine populære familieshow som har fengslet både store og små. Nils har mange fans! www.aukanphoto.no
Praktisk informasjon
Denne workshopen passer for tøffe og nysgjerrige gutter og jenter fra 10 års alderen og oppover. Deltagerne må være svømmedyktige og ha en voksen som følge. Du bør ha våtdrakt for å holde ut en time i vannet. Det er ikke lurt å ha en våtdrakt som er for stor for da holder den ikke varmen. Prøv om du kan få lånt eller leid deg en. Snorkel og dykkermaske er også kjekt å ha. Vi starter workshopen med en samling på land, og en kort innføring hvor Nils viser i bøker hva du kan forvente å finne. Du vil også få innsyn i hvordan de forskjellige arter lever. Alle arter kamuflerer seg mot bunnen, og man må se godt etter for å finne dem.
Ute i vannet tar vi først en samlet tur, hvor Nils viser hvor og hvordan du kan finne det du leter etter. Alle deltakere må svømme sakte for å ikke grumse til vannet. Vi skifter på å ligge foran/på siden, ettersom noe vann grumser til. Alle må få like sjanser. Deretter blir det individuelle søk etter fisk og biologi. Etter en times snorkling i vannet samles vi på land med gjennomgang av hva vi har sett.
Ta med våtdrakt, mat og drikke, håndkle og varmt skift. KDK (Kristiansund Dykkerklubb) kan muligens bidra med lån av våtdrakt dersom størrelsene de har passer deg.
Parkering helst på fiskeribasen. Veien ned til Valan tar ca 15 minutter fra siste huset på Skorpa.
For mer informasjon, kontakt Nordic Light;
nle@nle.no eller tlf. 71 48 92 38. Sjekk også våre hjemmesider www.nle.no
Velkommen til workshop og en opplevelse i fjæra!
Anemone
Nils Aukan
Eremittkreps
Nils Aukan
Teppeskjell
Nils Aukan