En liten guide til telekonvertere

Telekonverter er et slite stykke optikk du setter mellom objektivet og kameraet for å øke brennvidden. Men det er ikke alltid du kan eller bør bruke den.
Du har kanskje kjøpt deg et teleobjetkiv, men føler av og til at det blir litt for kort. Ikke ofte nok til at du er villig til å kjøpe et som er enda lengre, eller kanskje blir det lengre objektivet alt for stort til at du orker å bære på det. Da er det fint med en telekonverter som du setter mellom det objektivet du har og kameraet.

Telekonvertere finnes i ulike «styrkegrader». De vanligste er 1,4x og 2x, og som navnet tilsier, øker de brennvidden med hhv. 1,4x og 2x. Med en 2x konverter vil med andre ord et 70-200mm-objektiv bli til en 140-400mm. Nikon har også pleid å ha en 1,7x, men denne har ikke blitt oppgradert på mange år.

Men dette er ikke magi, og det kommer ikke gratis. Den viktigste forskjellen blir at du mister lys. Med en 1,4x telekonverter mister du ett blendertrinn, mens du med en 2x mister 2 blendertrinn. Det betyr at i det overnevnte eksemplet, hvis du har en 70-200mm f/4, blir den til en 140-400mm f/8. Det er ikke veldig lyssterkt, og kan ofte gå utover autofokusen i kameraet – særlig gjelder det speilreflekskameraer.

Ikke kompatible med alle objektiver
Dessverre er det sånn, at de fleste telekonvertere ikke passer til så veldig mange objektiver. Objektivprodusentene lager sine egne konvertere som passer til de største og dyreste teleobjektivene. Man må gå inn på sidene til produsenten for å se hvilke som er kompatible. For Canons telekonvertere (som de kaller Extender), er regelen ganske grei: De virker med de hvite objektivene, men ikke med andre.

Ikke bare for å være vanskelig
Noe av grunnen til at det er sånn er ikke først og fremst for å være vanskelig. Den viktigste grunnen er at for å lage en god telekonverter trenger man litt mer plass enn det man vanligvis har tilgjengelig. Derfor har de fleste en liten tut som stikker ut, og dermed kommer inn i bakenden på objektivet. Det er derfor avgjørende at ikke det bakerste glasselementet i objektivet ligger helt bakerst. Da blir det kollisjon og du kan skade både objektiv og konverter.

Den andre grunnen er at objektiver av ulik kvalitet håndterer telekonvertere ulikt. For objektivprodusentene er det viktig at objektivene deres ikke blir dårligere enn den standarden de har satt. Derfor begrenser de kompatibiliteten. Husk at det en telekonverter egentlig gjør, er å forstørre opp midten av bildet. Da forstørres også alle feil og svakheter.

Men de gjør jo også noen ting for å være vanskelige. De gjør ofte sånn at telekonverterne kun er kompatible med egne objektiver. Du kan for eksempel ikke uten videre sette et Sigma-objektiv på en Canon Extender (selv om det ofte vil virke hvis ikke de «kolliderer»).

Sigma og Tamron lager derfor sine egne telekonvertere, så du også har muligheten med deres lange objektiver. Ulempen er naturligvis at du kanskje må operere med flere merker av konvertere til samme kamera. Fordelen er at du får konvertere som er svært godt tilpasset det objektivet du bruker det på. Og det er et viktig element i det hele.

Bildekvalitet
Når du setter mer glass mellom objektivet og kameraet, kan man ikke unngå at det i teorien går utover bildekvaliteten. I gamle dager så man det ganske lett, og vi har testet telekonvertere som ikke hadde noen hensikt, for bildet ble så mye mindre skarpt at du fikk mer igjen av å beskjære bildet tatt uten telekonverter.

I dag har det endret seg, og bruker du nye, originale konvertere, vil måtte jobbe for å kunne se noen forringelse av kvaliteten med en 1,4x konverter. Med en 2x konverter, vil du kunne se det, men antakelig bare hvis du sammenlikner direkte med et tilsvarende bilde tatt uten konverter. Men også her er forskjellene svært små.

Det du kan merke det på er autofokusen. Noen speilreflekskameraer kan bare autofokusere ned til f/7,1. Går du lavere enn dette slår kameraet av hele autfokusen. Noen speilreflekskameraer klarer det i begrenset grad til f/8, men ikke lenger enn det. Selv om du ikke overskrider disse grensene, vil mindre lyst til autofokussensoren gjøre fokusen langsommere på alle kameraer. Det betyr at dersom du skal fotografere noe som krever mye av autofokusen, bør du vurdere om du klarer deg uten konverter, eventuelt begrense deg til en 1,4x.

Hva med konverter til rimelige, eller kortere objektiver
Kanskje har du en standardzoom du generelt er fornøyd med, men av og til trenger litt mer tele. Da er det ikke så lett å sette på en telekonverter. Den eneste muligheten vi kjenner til er telekonvertere fra Kenko, som finnes til Canons og Nikons speilreflekskameraer. Den har ikke tut som stikker ut, og den har ikke noen fysiske begrensninger i hvilket objektiv du får satt på. Det betyr ikke at det vil fungere bra å sette den på, men det kan gjøre det. Husk at med en slik løsning er det ingen som selger dette som kan si sikkert om det fungerer bra eller ikke, og tør i hvert fall ikke gi noen garanti, så da tar du risikoen på egenhånd.

Å stable telekonvertere
I teorien går det an å sette flere telekonvertere oppå hverandre. Setter du to 2x konvertere oppå hverandre, får du 4 ganger så lang brennvidde, og mister 4 blendertrinn, så en 70-200mm f/2.8 blir til en 280-800mm f/11. På noen konvertere må du lure dem litt ved å tape over noen kontakter. på andre må du ha en mellomring for å få plass til tuten (da mister du uendelig fokus, men kan få et veldig langt makroobjektiv). På andre er det bare å stable så mye du ønsker. Du vil erfare at du mister en del bildekvalitet og en del kontrast, og du kan ikke forvente å få autofokus. Du må dessuten, mest sannsynlig benytte stativ. Hvis alt det er akseptabelt for deg, er det en ganske morsom øvelse å gjøre.


Oppsummert:
1) Du får 1,4 eller 2 ganger så lang brennvidde, men mister 1 eller 2 blendertrinn lysstyrke
2) Pass på at du beholder en lysstyrke som gjør at du fortsatt får autofokus av akseptabel kvalitet.
3) De fleste telekonvertere passer ikke på de fleste objektiver. Pass på at den du tenker å kjøpe passer til det/de objektivene du vil bruke den på. Liste over dette finner du på produsentens hjemmesider.
4) I teorien mister du noe bildekvalitet, men med nye, originale konvertere (levert av samme produsent som objektivet), er dette i praksis ikke noe å bry seg om
5) Telekonverter er uhyre praktisk i mange tilfeller der du ikke kan eller vil bære på et langt større, tyngre og dyrere objektiv.

 -
 -
De fleste telekonvertere har en tut som stikker opp og gjør at den ikke passer på alle objektiver.
 -
Tamron og Sigma har egne konvertere som passer til deres egne objektiver (og kanskje noen andre).
 -
Bildet øverste er tatt med Fujifilm 100-400mm på 400mm. Det nederste er med samme objektiv på 290mm med 1,4x telekonverter (=406mm). Klikk på bildet for å se full størrelse.
 -
Kenko lager noen telekonvertere som passer på de aller fleste objektiver. Men det er ikke sikkert du vil bruke dem allikevel. Ikke alle objektiver egner seg for det.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu