12 tips til hjemmeprosjekter

Sitter du hjemme hele dagen og begynner å bli lei. Her kommer 12 tips til prosjekter du kan kaste deg over for å gjøre dagene mer interessante.
Hvis du sitter i karantene, er permittert eller har hjemmekontor, ender du opp med å tilbringe omtrent hele døgnet hjemme, og det kan være en belastning, både for deg selv og for de rundt deg. Derfor er det viktig å ha noe å sysselsette seg med, for å unngå brakkesyke, depresjon og generell kjedsomhet.

Her har vi samlet 12 tips til prosjekter du kan sette i gang for å gjøre hverdagen spennende igjen.

1. Begynn med makrofotografering
Det kan gjøres inne eller ute i hagen. Ute begynner blomstene å komme, mens inne kan du ta bilder av miniatyrfigurer i morsomme situasjoner, eller lete etter flotte detaljer du ikke før har lagt merke til.

Hvis du fryser ned bær eller blomster, kan du få flotte krystallstrukturer og nydelige farger, selv hjemme på kjøkkenbordet.

Her er noen tips til makrofotografering generelt.

Trenger du miniatyrfigurer, får du det i butikker som selger modelltog og denslags, eller på nett hos Amundsen Hobby

For mer inspirasjon, se på facebookgruppa "Makrolek"



2. Lek med lys
Har du noen blitser, studiolamper eller led-lys, kan du leke deg med lyssetting. Er dere flere i husstanden, ta portretter av alle. Se hvordan lyset påvirker resultatet. Kanskje eksperimenter med lysformere.

Hvis du begynte med tips 1, finnes det også små lys som egner seg til makro, så du ikke bare bruker en kjedelig makroblits, men faktisk kan jobbe med lyssetting også på små detaljer. Lume Cube har for eksempel vanntette små led-lys som du kan få både låvedører, raster, snoot og fargefiltre til.

3. Dokumenter verdigjenstander
Denne er litt mer matnyttig. Har du mange verdigjenstander kan det være lurt å dokumentere dem overfor forsikringsselskaper, arvinger eller andre. Ta bilde av dem. Benytt gjerne et lite produktfototelt eller tilsvarende, men det er ikke nødvendig. Pass på at du får med detaljer som merker, stempler, skader og andre avvik. Det kan være alle slags gjenstander fra brukskunst til frimerker og mynter, gamle bøker eller hva som helst, egentlig.

Hvis det er små gjenstander som smykker, mynter og frimerker, kan dette lett kombineres med tips 1 og 2.

4. Lag en stop-motion-video
Finn fram fargeblyanter, saks og lim, eller Lego, lag deg en story, og sett opp en scene. Ta et bilde. Endre litt på scenen og ta et nytt bilde. Dette er krever litt tålmodighet, men resultatet kan bli ganske morsomt, og hele familien kan være med på det. Mange kameraer kan sette bildene sammen til en video, eller du kan gjøre det i programvare etterpå. Bruker du telefonen, finnes det apper som ordner dette ganske greit. Dette er noe det kan være gøy å gjøre sammen, hele familien. Har du produktfototelt fra punkt 3, kan det gjøre lyssetting og oppsett av bakgrunn enklere.

Dersom du ikke føler for den typen aktivitet, kan du lage en stop-motion-video av andre aktiviteter du driver med. Lag en 20 sekunders video av at du lager middag, eller hva med å ta ett bilde hver gang du legger en ny brikke i puslespillet?

5. Ta bilder ut av vinduet
Her er det mange muligheter. Den mest nærliggende er kanskje å sette ut mat til fuglene. Trekkfuglene begynner å komme tilbake, og det kan dukke opp spennende arter. Rigg deg til med stativ og teleobjektiv, og fang de sultne «afrikafarerne» når de kommer tilbake.

Hvis du ikke har mulighet til det, velg deg et tidspunkt, gjerne om morgenen eller ettermiddagen, og ta et bilde fra samme sted med samme utsnitt på samme tid hver dag, og se hvordan lys og vær skifter over tid. Nå om våren, som det blir lysere og lysere er det en ganske hyggelig øvelse. Det kan godt kombineres med punkt 4, eller hvis du har liten utsikt, med punkt 1.

6. Matfoto
Når vi er ute og spiser, kanskje særlig når vi er på reise, er det veldig populært å ta bilde av maten vi får servert. Hvorfor ikke ta bilde av maten du lager selv. Ikke bare kan du få noen flotte bilder, det inspirerer samtidig til å lage litt mer spennende mat den man kanskje gjør ellers. Kan med fordel kombineres med punkt 2 og kanskje også punkt 1 i noen tilfeller.

7. Interiør
Bruk litt tid på å shine kåken, og ta noen flotte bilder av hvordan du har det hjemme. Kanskje får du ideer til hvordan du heller ville hatt det. I så fall har du kanskje tid til å ommøblere også, flytte rundt på noe veggpynt og annet. Finn fram små pyntegjenstander som du ikke har brukt på en stund, så du får litt annerledes utseende på boligen. Kan med fordel kombineres med punkt 2.

8. Stilleben
Siden du nå helt sikkert har fått kontroll på punkt 2 om lys, er du klar for å ta noen stilleben. Finn fram rare gjenstander, frukt og blomster og ting man generelt har i hus. Arranger dem på litt tøffe måter og lag en flott komposisjon av det. Sett lyset så du får det utseende du vil, og fyr løs.

Kanskje kan det kombineres med matfoto, til og med.

9. Droner
Finn fram dronen og fly den fra verandaen. Ta bilder av eiendomen. Film nabolaget som kanskje er uvanlig tomt og stille. Kombiner gjerne med punkt 5, der du gjør det samme hver dag for å se hvordan våren kommer eller hvordan gatene blir mer eller mindre stille.

Samtidig kan du føle deg litt som Noah, som sendte ut en due for å se om vannet hadde begynt å trekke seg tilbake. I 2020 kan man sende ut en drone fra boligen sin for å se om «pesten» er over.

10. Lag en utstilling hjemme
Hvis du har gjennomført noen av prosjektene over, har du forhåpentligvis en rekke gode bilder. I tillegg har du nok noen favorittbilder liggende på en disk, som fortjener en bedre plass. Sett av en vegg eller to i huset, skriv ut de beste bildene dine, og heng noen av dem opp på din egen utstilling. Har du mange bilder, kan du variere hvilke bilder som henger der. Bruk standardrammer og standardstørrelser på bildene, så kan du lett bytte innhold, uten å måtte ha spesialbygde rammer og spesialskåret passepartout.

Dette er også en utmerket anledning til å eksperimentere med ulike papirtyper, svart/hvit-bilder og annet. Har du familie hjemme, bruk dem til å avgjøre hva som blir best. Pass på å ta med bilder som alle i familien har tatt. Særlig for barn er det stas å få bildet sitt i ramme på veggen.

11. Digitaliser de gamle bildene og filmene dine
Veldig mange har mye gammelt liggende, og aldri tid til å gjøre noe med dem. Nå har du muligheten. Hvis du har en skanner som kan skanne film eller utstyr for å avfotografere dem med kameraet, bruk det til å få ryddet i de gamle bildene. Hvis du ikke har det, har vi mange hjelpemidler tilgjengelig. Søk på Reflecta i nettbutikken, så får du opp skannere både for stillbilder opp til 120-format og for Super8-film.

Her er en sak om Super8-skanneren.


12. Få inspirasjon av andre eller lær noe nytt
Selv i isolasjon kan du få inspirasjon av andre. Det finnes et stort antall fotobøker med flotte bilder, sterke historier og gode tips. Her kan du lære noe nytt, få inspirasjon til å ta andre bilder enn du pleier, eller lære om hvordan du kan bruke fotografering for å endre ditt eget eller andres liv.
Foto: Roger Brendhagen -
Foto: Roger Brendhagen
 -
LumeCube er fleksibel og morsom å leke med.
 -
Produktfototelt gir lettere lyssetting og diskret bakgrunn. Her et fra Foldio.
 -
Ta bilde av maten du lager.
 -
Stilleben og matfoto samtidig?
 -
Ta bilder av nabolaget fra drone for å lodde stemningen og årstidsskiftene.
 -
Digitaliser de gamle filmene dine så flere kan få tilgang til dem.
 -
Sliter du mentalt i karantene, vurder denne boka. Den kan være til stor hjelp.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
John Reidar P.
Her var det mange gode ideer. Selv holder jeg på med rydding i arkivet og samtidig plukke ut bilder for å lage en "Kaffebord" bok med bilder oppdelt i flere tema. Etterpå skal jeg ta opp igjen dråpefoto.
18.3.2020
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu