Bokinfo
Tittel: Livet i Norden
Utgitt: 2019
Forfatter: Johan Erséus, Petter Karlsson, Åsa Görnerup
Fotografer: Flere tusen
Forlag: Press
Dimensjoner: 22,5cm x 28,7cm x 3cm, 358 sider, 1976 gram, innbundet
Tekst på bokmål, oversatt av Egil Halmøy
Denne boka presenterer på en utrolig flott måte hverdagslivet til innbyggere i de nordiske landene: Gode bilder, herlig tekst, alt med fokus på hva vi har til felles i Norden.
I løpet av mai måned 2019 var tusen yrkesfotografer fra hele Norden engasjert i et prosjekt, der de skulle fotografere nordiske innbyggeres hverdag. Vel 200 bilder ble valgt ut av en internasjonal jury. Resultatet ble ei stor og tung, men fantastisk trivelig og «god» bok – av den typen man blir i godt humør av. Man ser på de flotte bildene, leser de gode og forklarende tekstene, får ny kunnskap om både folk og fe og nasjoners særegenheter, humrer litt - og blar videre. 358 sider. Et makeløst flott prosjekt og ei like flott bok.
Fotoprosjektet er en hel liten bragd i seg selv. Noen fotografer ble sendt til Færøyene eller Svalbard, men de fleste fotograferte sitt nærmiljø, i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, samt de selvstyrte områdene Åland, Færøyene og Grønland.
Det kom inn titusenvis av bilder. 200 ble valgt ut. Litt av en jobb. Og så ble det skrevet akkurat passe lange tekster til bildene. Både konkret om hvert enkelt bilde, med her er bildet hele satt inn i en sammenheng. Eksempel: Man forteller ikke bare at bildet viser oljearbeidere på vei ut til sitt helikopter, men vi får vite litt om denne trafikken ut i Nordsjøen, samt at oljeplattform-trafikken er årsaken til at Norge har flest helikoptre i Norden. Det visste du ikke? Mesterlig gjort.
Mye av poenget med prosjektet var å skape forståelse for hvor mye vi har til felles i Norden gjennom å dokumentere hverdagsslit og hverdagslykke. Dette som en motvekt til en medial «virkelighet» med kriser og elendighet.
Det var stiftelsen Expressions of Humankind og Bokforlaget Max Strøm som inviterte fotografene til dette dokumentasjonsprosjektet. Prosjektet har også fått støtte fra en rekke foretak og institusjoner, som for eksempel de skandinaviske storavisene, SJ, Nordisk ministerråd og IF.
Boka gis ut på alle lands språk, pluss engelsk.